ontwerp uitbouw | jaren 30 woning | Utrecht

Mijn eerste ontwerp uitbouw van een jaren 30 woning onder mijn eigen label Merel ontwerpt. Ik ben er trots op. Maar wat vinden jullie van deze aanbouw en verbouwing?

start ontwerp

De opdrachtgevers hadden enigszins tegenstrijdige wensen, waardoor de oplossing lag in het tonen van 3 verschillende schetsontwerpen. Drie totaal verschillende oplossingen: traditioneel jaren 30, semi-traditioneel en een moderne uitbouw. Als snel werd duidelijk welke kant ze op wilden: een traditionele jaren 30 stijl met behoud karakteristieke kenmerken van de bestaande woning.


getrapte uitbouw

De buren waren niet zo blij met het idee van een aanbouw, omdat het veel licht uit hun tuin wegneemt. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden, door de uitbouw in twee delen uit te bouwen. Deze traditionele verspringing biedt verschillende mooie oplossingen. Ten eerste een achteringang via de keuken, ten tweede een natuurlijke scheiding tussen keuken en eetkamer en ten derde het behoud van de bestaande vormgeving achterpui. 

gebruikers ontwerp

Meerdere handige oplossingen zijn in dit ontwerp toegepast. Van een bankje voor openslaande ramen in de zon met lades voor de schoenen eronder tot een hoge kastenwand voor alle apparatuur in de keuken. Verder is de semi open keuken gerealiseerd door een kopie van de achterpui op de overgang van keuken en eetkamer te plaatsen. Dit is een duidelijke wens van de opdrachtgevers.


jaren 30 ontwerp

In het gehele ontwerp is de jaren 30 stijl behouden. Bijvoorbeeld is dit terug te zien in de indeling en hergebruik van de wit houten kozijnen en ook in het behoud van de ensuite. Daarnaast is de vormgeving van de getrapte gevel een goed voorbeeld, waarbij het baksteen, kozijnen en boeiboord overeen komen met de bestaande bouw van deze woning in Utrecht.

 

Aannemer: niet bekend

portfolio | uitbouw Hoograven Utrecht