verbouwing | jaren 30 woning | Utrecht

De belangrijkste wens voor de verbouwing van deze jaren 30 woning is helder: voorin keuken en achterin woonkamer. Daarmee is de traditionele woning indeling volledig omgegooid. Daarbij stuit je al snel op de beperkingen van de smalle bestaande voorkamer.

constructieve verbouwing

Twee aanpassingen in de huidige constructie zorgen voor een optimalere leefruimte. Ten eerste de doorbraak voor de uitbouw aan de achterzijde, waardoor een ruime woonkamer ontstaat. Ten tweede een muurdoorbraak naar de gang aan de voorzijde, waardoor een woonkeuken met kookeiland mogelijk is. Daarmee is het probleem van de smalle voorkamer opgelost.

 

behoud jaren 30 woning

De opdracht om de jaren 30 stijl door te voeren in het ontwerp vormt ook een belangrijk uitgangspunt. Dit is niet alleen terug te vinden in een ‘moderne’ ensuite met glas-in-lood, maar ook in het materiaalgebruik van de achtergevel. Deze gevel is opgebouwd uit licht baksteen met boven de pui een rollaag, rechtopstaand baksteen, geheel conform de bestaande woning. Aanvullend vormen het smalle witte boeiboord in combinatie met de wit houten kozijnen en het ritme van de pui indeling een mooie vertaling van de jaren 30 stijl naar de huidige tijd. 

 

optimaliseren ruimten

Voor de verbouwing van dit huis zijn enkele ingrepen gedaan voor zowel het interieur als exterieur om de ruimte optimaal te benutten. Ten eerste zorgt het moderne ontwerp door een koppeling van tafel en kookeiland te maken voor voldoende loopruimte. Ten tweede bevindt zich onder het raamkozijn bergruimte in de vorm van een zitbank. Daarmee ontstaat tevens een heerlijke zitplek in de zon. Ten derde is de woonkamer wegens behoefte aan privacy naar de achterzijde verplaatst. Daardoor kan de breedte van het huis benut worden en kan men vrijlijk genieten van het uitzicht op de tuin. 

Als laatste biedt de schuur van 1 meter diep over de gehele breedte van de tuin een maximaal gebruik van het tuinoppervlak. Hierbij blijft er ook een goed bruikbare bergruimte over.

portfolio | uitbouw Tuinwijk Utrecht