uitbreiding begane grond | jaren 30 woning | Utrecht

De uitbreiding begane grond van deze jaren 30 woning vormt een koppeling tussen het huis en de garage. Aangezien de woning over een kleine tuin beschikt, wordt het oppervlak van een bruikbare uitbouw niet teveel beperkt?

uitbouw begane grond

Het uitgangspunt van dit ontwerp is een verbinding van de begane grond verdieping met de bestaande garage. Hierdoor kan de garage als bijkeuken dienen. Aangezien de woning over een tussen oprit aan de zijkant van de woning beschikt, bestaat de mogelijkheid om naar de zijkant uit te bouwen. Door hier gebruik van te maken is een ruim vertrek gerealiseerd.

Omdat er een directe connectie ontstaat tussen de uitbouw en garage/bijkeuken, is gekozen om in de uitbouw een woonkeuken te maken. 


ontwerp uitbreiding

Omdat de achtertuin in verhouding tot het perceel klein is, is de uitbreiding beperkt gebleven. Niet alleen is de breedte van de tuin vermeden, maar is ook gekozen voor transparantie: veel ramen over de diepte van de uitbouw. Hierdoor wordt de binnenplaats betrokken bij de woning en specifiek bij de keuken. Door het plaatsen van een bank in het raamkozijn in combinatie met de openslaande ramen, is een heerlijke plek in de zon ontstaan, wanneer men aan de keukentafel zit.

Door de uitbreiding naar de zijkant, is de mogelijkheid ontstaan om een raam naar de voorzijde te maken.


Jaren 30 uitbreiding

De gehele uitbouw op de begane grond is in stijl met de rest van de jaren 30 woning. Ten eerste door de gekozen materialen (baksteen, zinken regenpijp, etc), ten tweede door de vormgeving van de kozijnen en als laatste door het doorlopen van de bestaande dakgoot in de uitbouw. Hieruit volgt een mooie overvloeiing van de uitbouw in de bestaande woning.


Aannemer: niet bekend

portfolio | uitbouw Zuilen Utrecht